In ons land raken jaarlijks duizenden mensen ongewild te water. Honderden mensen overleven dit helaas niet. De Zoetermeerse Reddingsbrigade verzorgd daarom een uitdagende opleidingen voor Zwemmend Redden, voor jong en oud. In deze opleiding staat jezelf (verder) redzaam maken in het water en leren andere te redden uit het water centraal staat. Deze opleiding vormt de basis voor onze vrijwilligers van de strand- en evenementenbewaking.
Een kind kan meteen na het behalen van een zwemdiploma van het zwem ABC starten met de opleiding Junior Redder, waarbij het vergroten van de eigen veiligheid en zelfredzaamheid in het water voorop staan.
Binnen de Zoetermeerse Reddingsbrigade wordt vaak gestart met Junior Redder 1 t/m 4. In deze opleiding gaat het vooral om jezelf te leren redden. Hierna volgende de diploma’s Zwemmend Redder 1 t/m 4 waarbij het redden van anderen centraal staat. Tot slot volgen de diploma’s Life Saver 1 t/m 3 waarbij wordt opgeleid om zelfstandig een verantwoorde redding uit te kunnen voeren. Alle diploma’s zijn volgens de officiële diplomalijn van Reddingsbrigade Nederland.
De opleiding wordt verzorgt op donderdagavond op de volgende tijden:
- Junior Redder, van ca. 6 t/m 11 jaar van 19:30 uur tot 20:00 uur
- Zwemmend Redder, ca. 12 t/m 16 jaar van 20:00 uur tot 20:45 uur
- Lifesaver, vanaf 16+ van 20:45 uur tot 21:30 uur
Leren Zwemmen Redden bij de Zoetermeerse Reddingsbrigade? Kijk bij “lid worden voor Zwemmend Redden” voor alle informatie!
Voor meer informatie kunt u mailen naar zwemmendredden@rbzoetermeer.nl
Junior Redder (1 t/m 4)
Een Junior Redder kan zichzelf redden, is vrij in het water en kan verschillende hulp- en reddingsmiddelen gebruiken om een ander vanaf de waterkant te redden.
Kinderen kunnen na het Zwem ABC meteen doorstromen naar Junior Redder 1. Sport en plezier staan bij de Junior Redder diploma’s voorop. Het voornaamste doel is om spelenderwijs de zelfredzaamheid van kinderen te vergroten. Eerst door het verder watervreesvrij maken, het verbeteren van de zwemtechniek en het omgaan met bijzondere situaties in het water. Daarna maken kinderen kennis met verschillende hulp- en reddingsmiddelen en wordt een begin gemaakt met het aanleren van de vaardigheden om een droge redding (een redding vanaf de kant) uit te voeren. Wanneer een kind alle diploma’s heeft behaald, is hij Junior Redder.
Zwemmend Redder (1 t/m 4)
Een Zwemmend Redder kan een drenkeling redden door hem te zoeken, te benaderen en te vervoeren, eventueel met hulp- en reddingsmiddelen.
De Zwemmend Redder gaat een stapje verder dan de Junior Redder. Bij deze opleidingen leer je hoe iemand zwemmend gered kan worden (een natte redding). Bij deze natte redding wordt de nadruk gelegd op het benaderen en het vervoeren van een drenkeling. Samenwerken staat in deze opleidingen centraal. Er wordt meer ingegaan op het handelen tijdens een ongeval, het zoeken van drenkelingen in onbekend water en zorgen voor veiligheid tijdens een redding voor redder en drenkeling. Wanneer een kind alle diploma’s heeft behaald, is hij Zwemmend Redder.
Lifesaver (1 t/m 3)
Een Lifesaver is (nog) geen professional, maar bezit wel de vaardigheden om drenkelingen te redden en hulp te verlenen.
De Lifesaver diploma’s zijn de laatste diploma’s in de Lifesaving lijn. Een Lifesaver bekwaamt zich in het redden van drenkelingen en het vergroten van zijn zelfredzaamheid en leert daarmee (zelfstandig) adequaat hulp te verlenen, mocht hij ergens een drenkeling aantreffen. Daarnaast maakt het verlenen van eerste hulp ook onderdeel uit van de opleidingen. Wanneer alle diploma’s zijn behaald, is iemand een Lifesaver.
Kledingeisen voor de Junior Redder diploma’s
- Zwemkleding
- T-shirt, blouse of hemd met mouwen
- Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan)
- Regen/ windjack (bedoeld wordt een jack met lange mouwen, dat vaak is vervaardigd uit een soort nylon)
- Schoenen die het vrij buigen van de voet niet of minder goed mogelijk maken
Het is toegestaan dat kandidaten in plaats van een broek/ blouse een jurk met mouwen of rok/ blouse met mouwen dragen. De jurk/ rok moet tot over de knie reiken.
Kledingeisen voor de Zwemmend Redder en Lifesaver diploma’s
- Zwemkleding
- T-shirt, blouse of hemd met mouwen
- Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan)
Het is toegestaan dat kandidaten in plaats van een broek/ blouse een jurk met mouwen of rok/ blouse met mouwen dragen. De jurk/ rok moet tot over de knie reiken.