Opleidingen Lifeguarding

De Zoetermeerse Reddingsbrigade leidt lifeguards op. Een lifeguard heeft zich bekwaamd in professionele waterhulpverlening aan drenkelingen. Hij of zij wordt structureel door een reddingsbrigade ingezet om toezicht te houden en hulp te verlenen in, op en langs het water. Dit kan ook zijn bij watergerelateerde evenementen. 

De opleiding tot lifeguard volg je door actief mee te doen met trainingen en als trainee mee te draaien bij de toezicht en hulpverlening in, op en rondom de Zoetermeerse Plas. 

Deze opleiding tot lifeguard staat open voor iedereen van 14 jaar en ouder die als vrijwillige lifeguard aan de slag wil. Het kan nodig zijn, afhankelijk voor je voorkennis, om gelijktijdig of voorafgaand aan deze opleiding deel te nemen aan de opleiding Zwemmend Redden. Voor alle diploma's is een minimale leeftijd om het diploma te kunnen halen. 

De opleiding tot lifeguard kent een aantal diploma's die opvolgend gehaald kunnen worden:

  • Diploma EHBO (Oranje Kruis)
  • Diploma Junior Lifeguard
    • Diploma Vlet Schipper (intern)
  • Lifeguard 
    • Diploma Lifeguard Schipper (specialisatie)
  • Senior Lifeguard

 

Schipper

Voor een groot deel van het werk van de Reddingsbrigade wordt gebruik gemaakt van een reddingsboot. Hiervoor zijn goed opgeleide schippers nodig die deze boten kunnen varen. Een schipper moet allerlei manoeuvres beheersen, zoals het aanvaren van een drenkeling, manoeuvreren in krap vaarwater, aanleggen, enz. In de opleiding lifeguard (vlet)schipper worden al deze vaardigheden aangeleerd.