Bewaking

Zoals je misschien weet bewaken wij in de zomermaanden op en rond de Zoetermeerse plas (Noord-Aa). Wij doen dit geheel vrijwillig en elk jaar met veel inzet en plezier. Dit is niet het enige wat we doen, we verlenen namelijk ook assistentie bij verschillende evenementen. Je kunt ons o.a. tegen komen op de Dobbe op 5 mei, of bij de jaarlijkse drakenbootrace. Verder staan we elk jaar met een kraam op de markt om onze vereniging en met name de bewaking te promoten.

 

Op het strand hebben we één post. Deze bevindt zich bij het kinderstrand. Deze post bezetten we gemiddeld met tien bewakingsleden per bewakingsdag. We bewaken voornamelijk in de weekeinden, maar sinds 2006 is er een ploeg (mits voldoende strandwachten beschikbaar zijn) door de weeks aanwezig tijdens het zomerseizoen. Het bewakingsteam bestaat uit een Post Commandant (PC) deze heeft de leiding over de dag. Eén Plaatsvervangende Post Commandant (PPC) een aantal strandwachten, aspiranten en meelopers.

Om te kunnen beginnen met bewaken, heb je minimaal brevet 6 nodig. Het 1e jaar loop je mee en kun je de sfeer proeven, kijken of je het leuk vindt en vooral basiskennis opbouwen. Het jaar erop word je aspirant en ga je aan de strandwacht opleiding beginnen. Als je eenmaal strandwacht bent kun je gaan varen en kun je een vletcertificaat en uiteindelijk een snell boot diploma (in combinatie met je vaarbewijs 1) halen. Uiteraard ga je in het zwembad ook gewoon door met het behalen van je diploma’s en krijg je ook EHBO en reanimatie. Je ziet, strandwacht worden doe je niet zomaar, maar dat is niet voor niets, je hebt een hoop verantwoordelijkheden.

De voornaamste reden moet zijn, dat je het erg leuk vindt, want het kost een hoop tijd. Je krijgt er echter wel een hoop voor terug en je gaat zeker een leuke tijd krijgen.

bootbemanning reddingsbrigade

Op zaterdag en zondag bewaken we van 10:00 – 19:30 uur. Dit is wel inclusief klaar maken van tevoren en opruimen en evalueren achteraf. Het seizoen loopt van begin mei t/m begin september.
 

reddingsboten strandpatrouille

Een dag bewaken duurt lang, is vermoeiend, maar is bovenal gezellig. Je bent lekker buiten en meestal is het mooi weer! Gedurende de dag loop je patrouilles over het strand, breng je verdwaalde kinderen bij hun ouders of zoek je de kinderen op. Je verleent EHBO en dat kan variëren van een kleine snee in de voet tot een groter ongeval, waarbij een ambulance ter plaatse moet komen, en in een heel enkel geval zelfs een traumahelikopter. Je vaart patrouille op het water en waarschuwt daar kinderen/volwassenen die graag de gevaren van de Zoetermeerse plas trotseren en helpt mensen die in de problemen komen bij het surfen of zeilen. De gehele dag kijk je dus eigenlijk continu of iedereen veilig is, waar je een ongeluk kan voorkomen of waar je iemand kan helpen.

Bij het verlenen van de eerste hulp op het strand worden diverse materialen gebruikt uit het brede assortiment van EHBOkoffer.nl.

We weten allemaal dat een ongeluk in een klein hoekje zit en dat je nooit alles kan voorkomen en niet iedereen kan zien. Zeker niet als er duizenden mensen op het strand liggen, maar we zullen altijd onze uiterste best doen.

Om al het geleerde in praktijk te brengen en nieuwe dingen te leren houden we aan het begin van het seizoen altijd een oefening met diverse scenario’s die in de praktijk voor kunnen komen. Zo beginnen we fris aan het nieuwe seizoen met de laatste kennis op zak.

bewakingspost Wat we je niet of minder makkelijk kunnen laten zien is de lol die we elke dag weer hebben en hoe leuk het bewaken eigenlijk is. Dat het niet uitmaakt dat het ons vrije tijd kost, want dat hebben we er graag voor over. Dat zodra in maart als de eerste zonnestralen tevoorschijn komen we al zin krijgen om te gaan. Natuurlijk kunnen we hier vele verhalen vertellen over wat we allemaal meemaken en hoeveel plezier we hebben, maar dat heeft geen zin je moet er bij zijn om het te kunnen beleven, toch?

Wil jij ook een strandwacht worden? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Promotie film van gemeente Zoetermeer over ZRB.

Tot ziens op het strand!